آموزش تصویری نحوه رفرنس دهی در پاورپوینت

نحوه رفرنس دهی در پاورپوینت یکی از کاربردیترین آموزشهای این برنامه برای ارائههای تحقیقاتی و مهم است. به عنوان یک دانشآموز، دانشجو یا کارمند، گاهی باید برای گفتههایی که در اسلایدهایتان میآورید رفرنس یا همان مرجع بیاورید. یعنی بگویید این قسمت محتوا را از کجا پیدا کردهاید یا به استناد به چه سند، کتاب یا مقالهای آن را میگویید؟ اما رفرنس دهی آدابی دارد که برای داشتن یک ارائه استاندارد باید از آنها باخبر باشید. در این راهنما همراه ما باشید تا هم ببینیم که چگونه در پاورپوینت رفرنس بزنیم و هم با نکات ارجاع دادن آشنا شویم.
در این مطلب میخوانید
نحوه رفرنس دهی در پاورپوینت
شیوه کلی رفرنس دهی در اسلایدهای ارائه، به این ترتیب است که یک شماره را داخل کاراکترهای [] درست در جایی میگذاریم که میخواهیم برای آن محتوا مرجع بیاوریم. سپس در اسلاید آخر (یا اسلاید یکی مانده به آخر که میشود اسلاید قبلی تشکر از مخاطبان) برای این شمارهها منبع میآوریم.
در ادامه آموزش رفرنس دهی در پاورپوینت را در سه مرحله میبینیم.
مرحله اول: شمارهگذاری
فرض کنید ما برای ارائه خود تحقیق کردهایم و یک واقعیت علمی یا مثلاً اطلاعاتی آماری را از تحقیق خود به دست آوردهایم. برای مثال ما پاراگرافهای زیر را از یک سری منابع اینترنتی به دست آوردهایم. پس جلوی هر یک از آنها یک عدد مینویسیم. چرا عدد؟ چون در صفحه آخر اسلایدها قرار است لینک منابع را شمارهبندی کنیم.
در قسمتهایی که میخواهیم ارجاع دهیم، به ترتیب از شماره 1 عدد میگذاریم. در اسلایدهای آخر برای تک تک این اعداد منبع میآوریم. حالا ایم منبع میتواند لینک یک صفحه اینترنتی باشد یا کتاب، مقاله چاپی، سخنرانی و … .
مرحله دوم: لیست کردن منابع
و اما مرحله دوم از نحوه رفرنس دهی در پاورپوینت. همان موقع که اعداد را در طول اسلایدها قرار میدهید، به صفحه آخر اسلایدها بروید و منبع آن محتوا را به لیست منابع اضافه کنید. چگونه؟
در صفحه آخر اسلایدها معمولاً از مخاطبان برای توجهی که داشتند تشکر میکنیم. اما اسلاید یکی مانده به آخر، متعلق به منابع است. در این صفحه تیتر «منابع» را میزنیم و منابع را به ترتیب از عدد 1 شروع کرده و تا هر عددی که در طول اسلایدها زدهایم، شمارهگذاری میکنیم.
منبع هر عدد، باید دقیقاً به همان محتوایی مربوط باشد که همان عدد را کنارش گذاشتهایم.
نکته: ما محتوا و منابع را به صورت فرضی آوردهایم. بنابراین به ارتباط بین منابع و محتواهای اسلاید توجه نکنید.
مرحله سوم: لینک کردن اعداد و منابع
جالبترین قسمت نحوه رفرنس دهی در پاورپوینت، به همین مرحله مربوط میشود، یعنی لینک کردن اعداد و منابع آنها. با این کار وقتی روی اعداد رفرنس که در طول اسلایدها گذاشتهاید کلیک میکنید، مستقیماً وارد اسلاید منابع میشوید و میتوانید توضیح دهید که منبع این اطلاعات چیست.
همچنین برعکس این ماجرا هم ممکن است. یعنی وقتی در اسلاید منابع روی یک منبع کلیک میکنید، درست به اسلایدی میروید که اطلاعات این منبع آورده شده است.
حالا چطور این لینکها را برقرار کنیم؟ در ادامه میبینیم.
لینک کردن اسلایدها به منابع
عددی که در اسلاید برای لینک شدن به منابع گذاشتهاید را انتخاب کنید.
در منوی «Insert» روی گزینه «Link» کلیک کنید. بعد در پنجره «Insert Hyperlink» . در ستون سمت چپ، گزینه «Place in this document» را انتخاب کنید. با این کار لیستی از اسلایدهای حال حاضرتان را میبینید. از بین این اسلایدها، اسلاید منابع را انتخاب کنید. در نهایت OK را بزنید. با این کار عدد مد نظر به رنگ آبی درمیآید (چون به چیزی لینک شده است).
حالا اگر در حالت SlideShow و موقع ارائه، روی این عدد کلیک کنید، مستقیماً به صفحه منابع میروید.
همین کار را برای تک تک اعداد دیگری هم که در اسلایدهایتان به عنوان رفرنس دهی دارید، انجام دهید.
لینک کردن منابع به اسلایدها
حالا نوبت به بخش بعدی کار میرسد. اینجا میخواهیم کاری کنیم که وقتی در اسلاید منابع، برای مثال روی منبع اول کلیک میکنیم، مستقیماً به اسلایدی برویم که به این منبع ارجاع داده شده است.
برای این کار در اسلاید منابع، کل منبع مد نظر را انتخاب کنید. سپس همان مراحل بالا را طی کنید، یعنی Insert> Link> Place in this document. سپس اسلایدی را انتخاب کنید که شامل اطلاعات این منبع است. همان اسلایدی که از آن به این منبع لینک دادهاید.
حالا این کار را برای سایر منابع هم تکرار کنید. با این کار در حین ارائه روی هر منبع که کلیک کنید، فوراً به اسلاید مربوط به آن منتقل میشوید.
صفر تا صد ساخت پاورپوینت و ارائه دانشجویی
امیدواریم با دنبال کردن این راهنما، نحوه رفرنس دهی در پاورپوینت را یاد گرفته باشید. اما اگر مایلید که در ساخت اسلایدهای دانشجویی و همینطور ارائه اسلایدها حرفهای شوید، پیشنهاد میکنیم که از دوره «آموزش ارائه دانشجویی» استفاده کنید.
در این دوره علاوه بر آموزش نکات فنی برای ساخت اسلایدهای حرفهای با عناصر متنوع، به نکاتی برای اجرای یک ارائه بدون مشکل نیز اشاره میشود. با گذراندن این دوره قادر خواهید بود که انواع ارائهها را با انواع موضوعات، از صفر تا صد طراحی و اجرا کنید.