8 نکته برای ساخت بهترین ارائههای پاورپوینت

همانطور که میدانید استفاده از پاورپوینت و ساخت اسلاید یکی از بهترین و مؤثرترین راهها برای ارائه و به اشتراکگذاشتن مطالب پیچیده یا ساده با مخاطب است. اما اگر طراحی اسلایدها و مسیر ارائه درست نباشد، ارائه ضعیف و کسلکننده خواهد بود. به همین منظور در این مطلب از یوآفیس به 8 نکته برای ساخت بهترین ارائه های پاورپوینت اشاره میکنیم که با در نظر گرفتن آنها میتوانید ارائههای بسیار قویتری داشته باشید و از مشکلات مشترکی که برای خیلی از ارائهدهندگان پیش میآید، دور بمانید.
در این مطلب میخوانید
1/ مشخص کردن هدف نهایی
تمام فرآیند ارائه باید از نقطهای شروع شود که به این فکر کنیم که هدفمان از ارائۀ پیش رو چیست؟ آموزشی است یا گزارشی از یک سری داده؟ و یا انتقال اطلاعاتی به مخاطب برای رساندن مخاطب به نتیجۀ مد نظرتان؟ میتوان گفت یکی از مهمترین مشکلاتی که شامل خیلی از ارائهها میشود، این است که فرد ارائه دهنده به اندازۀ کافی به هدف مد نظر خود فکر نکرده و طبیعتاً نتیجۀ مطلوبی هم به دست نخواهد آورد.
بنابراین در اولین قدم به این فکر کنید که هدف نهایی از این ارائه چیست؟ بعد ارائه را در هر مرحله در مسیری پیش ببرید که مخاطب از آن هدف دور نشود. مثلاً اگر لازم است از آمار و ارقام و یا تصاویر، نمودار و … استفاده کنید تا مخاطب بداند دقیقاً در چه مسیری قرار است پیش برود.
2/ مختصر و مفید بودن محتوای اسلایدها
برای ساخت ساخت بهترین ارائههای پاورپوینت این نکته را فراموش نکنید که نباید تمام چیزی که قرار است توضیح دهید را در اسلایدها نمایش دهید. بلکه در هر اسلاید خلاصۀ مهمترین مطالب و یا عناصر بصری ضروری که مخاطب باید آنها را ببیند را قرار دهید. هر چیز دیگری را که باعث حواسپرتی مخاطب میشود و یا اسلایدها را بیش از حدش شلوغ میکند، حذف کنید! چرا که از بزرگترین مشکلات ارانه این است که ارائهدهنده فقط متن اسلایدها را روخوانی کند و اطلاعات بیشتری غیر از محتوای اسلایدها برای ارائه نداشته باشد.
3/ انتخاب فونت مناسب
در انتخاب فونت برای محتوای اسلایدها همواره این نکته را در نظر داشته باشید که خوانا بودن محتوا مهمتر از زیبا بودن آن است! بنابراین توصیه میکنیم که فونتهای فانتزی که باعث حواسپرتی میشوند را کنار بگذارید. به جای آن برای متن فارسی میتوانید از فونتی مثل B-koodak و برای متنهای خارجی زبان از فونتهای Serif و Sans-serif (یکی برای تیترها و دیگری برای متن بدنه) استفاده کنید.
4/ قرار دادن تعداد کمتری از موارد لیست شده در یک اسلاید
اگر میخواهید بعضی از موارد را در حالت لیست قرار دهید (مثل لیست Bullets) دقت کنید که تعداد این موارد در یک صفحه بیش از حد نباشد. چرا که در غیر این صورت محتوای اسلایدها برای مخاطب ناخوانا میشوند و ظاهر جالبی نخواهند داشت. به طرور کلی همۀ نکات اسلادها را در حالت لیست Bullets قرار ندهید. اما اگر برای مثال لازم بود که 12 نکته را لیست کنید، بهتر است این 12 نکته را به 3 اسلاید تقسیم کنید که در هر یک از آنها 4 نکته است.
5/ محدود کردن Transitionها
Transitionها و Animationها نوع حرکت حرکت اسلایدها و یا عناصر داخل اسلایدهاست. استفادۀ به اندازه از این افکتها ایدۀ خوبی است و ارائه را جذابتر میکند. اما اگر تعداد و نوع این افکتها بیش از حد باشد، باعث خستگی و حواسپرتی مخاطب میشود. پس برای انتقال همۀ اسلایدها و یا عناصری مثل نکات لیستشده، از Transitionها و Animationها استفاده نکنید و در هر ارائه تعداد مشخصی از این افکتها را پیاده کنید.
6/ استفاده از عناصر بصری به جای متن
اکثر اوقات تصاویر اطلاعات را بهتر از متن انتقال میدهند و برای مخاطب قابل درکتر هستند. فراموش نکنید که هدف شما هم انتقال هر چه شفافتر محتوای ارائه است. بنابراین در اسلایدها تا جای ممکن است به جای متن از تصویر، اینفوگرافیک و … استفاده کنید. اما در انتخاب این عناصر بصری هم دقت کنید که تا جای ممکن از تصاویر با کیفیت و گویا استفاده کنید.
7/ انتخاب رنگهای درست
رنگها ظاهر بصری یک ارائه را جذابتر میکنند. به علاوه مطالعات نشان داده که رنگها باعث افزایش درک مطلب و علاقۀ مخاطب به توجه به مطالب میشوند. اما رنگها مثل یک شمشیر دولبه هستند که میتوانند مخاطب را به ارائه جذب و یا از آن دفع کنند.
برای انتخاب درست رنگها لازم نیست که طراح گرافیک باشید یا اطلاعات زیادی از دنیای رنگها داشته باشید. ابزارهای آنلاینی برای تولید و نمایش پالتهای رنگی هماهنگ و جذاب وجود دارند که میتوانید به راحتی از آنها کمک بگیرید. 3 تا از بهترین این ابزارها عبارتند از:
همچنین میتوانید در وبسایت خانۀ فتوشاپ هم با 15 ابزار برای تولید رنگ آشنا شوید. در انتخاب پالتها بهتر است موضوع ارائه را در نظر بگیرید و سعی کنید رنگهای هماهنگ با موضوع را انتخاب کنید. بعد از انتخاب پالت رنگ به این فکر کنید که بهترین راه برای پیاده کردن آن پالت در اسلایدها کدام است تا محتوای اسلایدها جذاب و خوانا باشد؟ یکی از بهترین قوانینی که میتواند کمک زیادی برایتان باشد، کنتراست رنگهاست. به این معنی که برای مثال رنگهای تیره روی بکگراند تیره و رنگهای تیره روی بکگراند روشن جزو بهترین ترکیبها هستند.
8/ بررسی اسلایدها در کنار هم برای ساخت بهترین ارائههای پاورپوینت
برای ساخت بهترین ارائههای پاورپوینت قبل از نهایی کردن ارائه، از حالت نمایش Slide Sorter استفاده کنید. در این حالت میتوانید اسلایدها را کنار هم ببینید و در صورت لزوم آنها را مرتب کنید. Slid Sorter را میتوانید با کلیک کردن روی آیکون 4 نقطه که در تصویر زیر مشخص کردهایم و یا از در تب View پیدا کنید. در حالت نمایش Slide Sorter میتوانید همۀ اسلایدها را همزمان ببینید و مسیر ارائه را بررسی کنید.
امیدواریم این 8 نکته برای ساخت بهترین ارائههای پاورپوینت ، کیفیت ارائههای شما را ارتقا دهد. اگر شما هم نکتۀ دیگری را برای ساخت ارائۀ خوب در نظر دارید، خوشحال میشویم که در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.لازم به ذکر است که در مجموعۀ یوآفیس دورهای جامع تحت عنوان آموزش ارائه دادن و ساخت پاورپوینت دانشجویی در اختیار شما همراهان گرامی قرار گرفته است. در این دوره علاوه بر دکر نکاتی تئوری برای اجرای یک ارائۀ قوی، ساخت اسلایدهای ارائه رد برنامۀ پاورپوینت نیز آموزش داده شده است. از این که با مجموعۀ یوآفیس همراهید، سپاسگزاریم.