برای بالا بردن مهارت های ارائه خود این نکات را فراموش نکنید

حتماً برای شما هم پیش آمده که در دانشگاه و یا محل کار خود برای ارائه مطلب و یا سخنرانی در جمعی دستپاچه شده باشید و تمرکز خود را از دست داده باشید؛ این شرایط نه تنها برای شما بلکه برای مخاطبانتان نیز خوشایند نبوده و در نهایت ارائه مفیدی نخواهید بود. بنابراین باید بتوانید برای آنکه توجه مخاطبان را به صحبتهای خود جلب کنید باید بتوانید مهارتهای خود را در هنگام سخنرانی افزایش دهید. در این مقاله از مجله یوآفیس با ۸ نکته برای بالا بردن مهارت های ارائه آشنا میشوید. پس برای داشتن سخنرانی اثر بخش و مفید ادامه مطلب را از دست ندهید.
در این مطلب میخوانید
1. سخنرانی در حضور دیگران را تمرین کنید
مهم نیست که چقدر در مورد چیزی که میخواهید درباره آن سخنرانی کنید اطلاعات دارید. مهم این است لحظهای که در مقابل تماشاگران برای ارائه سخنرانی خود قرار میگیرید دچار فراموشی نشوید. در واقع این اتفاق یک واکنش طبیعی است که ممکن است برای همه افراد اتفاق بیافتد، چراکه وقتی در حضور افراد زیادی قرار میگیرید و همه چشمها به شما متمرکز است دچار اضطراب میشوید. پس در این شرایط چیزی که اهمیت دارد این است که بدانید احساس استرس شدید، ناشی از ناآشنا بودن شما با موقعیتی است که در آن قرار دارید، نه ناشی از عدم آمادگیتان! هرچه با حضور روی صحنه راحتتر باشید و توجه همه را به خودتان معطوف کنید کمتر دچار استرس میشوید.
اعتماد داشتن به مهارتهای خود در هنگام ارائه به شما امکان میدهد تا به آنچه که واقعاً مهم است و مطالبی که میخواهید ارائه دهید تمرکز کنید. بهترین راه برای رسیدن به این وضعیت این است که شروع به تمرین و صحبت کردن در حضور دیگران کنید. مطلبی را برای ارائه به دوستان، خانواده و یا نزدیکترین افراد خود آماده کنید. پس از تمرینهای بسیار متوجه خواهید شد که وقتی در حضور دیگران شروع به سخنرانی میکنید دیگر با توجه دیگران، دچار استرس نمیشوید. این به شما امکان میدهد تا دفعه بعدی که نوبت شماست تا در اتاق کنفرانس سخنرانی داشته باشید ایدههای خود را به طور موثر بیان کنید.
2. در ارائه خود از متن کمتر و تصاویر بیشتر استفاده کنید
همه ما قبلاً یک بار در شرایط ارائه کنفرانس قرار گرفتیم و تمام تلاش خود را برای اینکه سخنرانی خوبی را ارائه دهیم انجام دادیم. ارائههایی که فاقد هرگونه تصویر و یا خلاقیتی هستند و بیشتر از متن در آنها استفاده شده است به دو دلیل کسل کننده هستند. دلیل اول این است که وقتی متن ارائه روی صفحه، نمایش داده میشود توجه مخاطب از شما دور شده و شروع به خواندن متن صفحه میکند. دلیل دوم این است که اگر در این بین مهارت ارائه شما نیز ضعیف باشد نه تنها گوش دادن به آن بلکه خواندن متن نیز خسته کننده خواهد بود و به سرعت متوجه خواهید شد که توجه مخاطبان را از دست دادهاید. بنابراین توصیه میشود برای بالا بردن مهارت های ارائه سعی کنید از الگوهای خلاقانه برای ارائه خود استفاده کنید.
برنامه پاورپوینت دارای قالبهای مختلفی است که تولید ارائه توسط آنها آسان بوده و باعث میشود که مخاطبان پس از مشاهده ارائه شما احساس کنند که شما یک طراح مجرب هستید. علاوه براین همیشه سعی کنید از اینفوگرافی و نمودارها برای جمع بندی بهتر اطلاعات و انتقال آنها به مخاطب کمک بگیرید و به یاد داشته باشید که برای مخاطبان شما فهم آنچه که شما درباره آن توضیح میدهید راحتتر خواهد بود.
3. از قدرت نفوذ شخصیتتان استفاده کنید
هر چقدر هم که کلیشهای به نظر برسد اما در سخنرانی و نحوه ارائه خود نباید از شخصیت خودتان دور شوید. به یاد داشته باشید که اکثر افرادی که در جلسه شما حضور دارند شما را به خوبی میشناسند. به همین دلیل تشخیص اینکه شما در هنگام نحوه ارائه از شخصیت اصلی خودتان دور شده و دچار اضطراب هستید برای آنها سخت نیست. پس بهتر است که از این موقعیت به نفع خودتان استفاده کنید و بهترین ویژگیهای شخصیتی خود را به نمایش بگذارید.
برای مثال اگر فرد شوخ طبعی هستید و شیوههای معمولی را برای این وجه از شخصیت خودتان به کار میبرید بنابراین برای بالا بردن مهارت های ارائه از حس طنز و شوخ طبعی خودتان استفاده کنید. این کار باعث میشود که مخاطبان در هنگام ارائه سخنرانی شما آرامش بیشتری داشته باشند و با ویژگیهای منحصر به فرد شخصیت شما بیشتر آشنا شوند. سعی کنید با مخاطبان خود همدل باشید، بیشتر لبخند بزنید و ارتباط چشمی با مخاطبانتان برقرار کنید. انجام این کارها باعث میشود تا مهارت ارائه شما بالا رفته و به مخاطبان اجازه میدهد تا بیشتر از شما پذیرا باشند.
نکته/ فرقی نمیکند که ارائه شما به صورت مجازی باشد و یا به صورت حضوری، در هر حالت سعی کنید از ویژگیهای شخصیتی خودتان در ارائههای خود استفاده کنید.
4. از سوالات و نظرات مخاطبان استقبال کنید
در طول ارائه خود انعطاف پذیر باشید و به سوالات و نظرات مخاطبانتان پاسخ دهید. ممکن است که هنگام پاسخ دادن به سوالات و یا نظرات آنها کمی گیج شوید و از موضوع بحث منحرف شوید، اما به یاد داشته باشید که وقتی فردی سوال و یا نظری را مطرح میکند، دیگر افراد حاضر در سخنرانی نیز به آن فکر میکنند. بنابراین از این فرصت برای اثبات میزان تسلطی که به مطلب ارائه خود دارید استفاده کنید و مطمئن باشید که مخاطبان به این موضوع توجه میکنند.
یکی دیگر از تکنیکهای بالا بردن مهارت های ارائه این است که در ابتدا و یا انتهای ارائه خود، زمانی را برای پرسش سوالات مخاطبانتان قرار دهید و به مهمترین آنها پاسخ دهید. وقت گذاشتن برای صحبت یا هر چیزی که مخاطب را وادار به توجه میکند کار خوبی است؛ زیرا نشان میدهد که آنها باموضوع ارائه ارتباط برقرار کردهاند و واقعاً به کلماتی که از دهان شما خارج میشود توجه دارند. علاوه بر این انجام این کار باعث آرامش شما شده و اعتماد به نفستان را افزایش میدهد.
5. پر شور و جذاب باشید
وقتی که شروع به آماده کردن ارائه خود میکنید آن را به گونهای طراحی کنید که مخاطب کنجکاو شده و از شما سوال بپرسد. ائه آن کننده بهترین راه برای به دست آوردن واکنشهای مورد نظر شما است. بنابراین تا میتوانید برای ارائه ایدههای خود و نشان دادن تخصص در آن موضوع هیجان بیشتری داشته باشید تا این موضوع به مخاطبان شما نیز منتقل شود. این روش یکی از مهمترین روشهای بالا بردن مهارت های ارائه است.
6. با مخاطبانتان ارتباط چشمی برقرار کنید
وقتی افرادی که برایشان سخنرانی میکنید احساس کنند که به آنها توجه میشود، به احتمال زیاد توجه آنها به شما نیز بیشتر خواهد شد و به همه چیزهایی که میگویید توجه میکنند. بنابراین به خاطر داشته باشید که از دست دادن ارتباط چشمی با مخاطبان و تماشای فضای اطراف نشاندهنده استرس و اضطراب در شما است. پس در هنگام ارائه اطمینان حاصل کنید که حداقل با یکی از مخاطبان خود ارتباط چشمی برقرار کنید.
7. روی زبان بدن خود تمرکز کنید
لبخند زدن، حرکات دست، تماس چشمی و.. همگی نشان دهنده اعتماد به نفس شما هستند. اگر زبان بدن قوی ندارید و علائم فیزیکی از خودتان نشان میدهید مثل تکان خوردن، ضربه زدن و … باعث میشود که مخاطبان روی مطلبی که ارائه میدهید تمرکز نداشته باشند. در واقع همه این علائم نشان دهنده آن هستند که شما مضطرب هستید و احتمالاً نمیدانید که در مورد چه چیزی صحبت میکنید. این جمله را جایی یادداشت کنید و مرتب آن را بخوانید: مهم نیست چقدر عصبی هستید، نفس عمیق بکشید و خلاف آن را تظاهر کنید؛ شاید باید اول شروع کنید تا به باور برسید.
8. زمان را تا حد ممکن کوتاه نگه دارید
زمان تک تک افرادی که در سخنرانی شما حضور دارند ارزشمند است. بنابراین وقت جلسه را بیهوده هدر ندهید. اگر میتوانید هر آنچه را که لازم دارید در نیمی از زمانیکه تعیین شده است بیان کنید و اطمینان حاصل کنید که فقط مهم ترین اطلاعات را به اشتراک بگذارید. اطلاعات اضافی مخاطب را خسته میکند و موجب میشود که توجه او را از دست بدهید. بنابراین ایده خوبی که میتوانید برای بالا بردن مهارت های ارائه خود استفاده کنید این است که جلسه خود را با نکات و اطلاعات کلیدی به پایان برسانید. اسلایدی خلاصه از آنچه که در طول ارائه توضیح دادید را آماده کنید تا در پایان جلسه به نمایش بگذارید. این کار باعث میشود که همه نکات مهم گفته شده در یک جلسه تحت پوشش قرار گرفته و هنگام خروج از جلسه همگی در یک صفحه قرار داشته باشند.
نتیجه گیری
داشتن مهارت های عالی برای ارائه برای اکثر افراد طبیعی نیست و این چیزی است که در طول زمان آموخته و تمرین میشود. مانند بسیاری دیگر از افراد شما نیز باید به طور مداوم برای بالا بردن مهارت های ارائه خود کار کنید تا بهتر و بهتر شوید. در این مقاله ۸ نکته را برای بالا بردن مهارت ارائه به شما آموختیم، با استفاده از هریک و تمرین مداوم میتوانید آنها را در خود تقویت کنید. همچنین شما عزیزان میتوانید برای آشنایی با موارد بیشتر در دوره آموزش ارائه دادن و ساخت پاورپوینت دانشجویی شرکت کنید.